Oregano – nie tylko przyprawa

Oregano jest niemal niezastąpioną przyprawą w kuchni włoskiej czy tureckiej. W Polsce zioło to można znaleźć w lasach bądź w zaroślach. Oregano znane jest także pod nazwą lebiodka pospolita. Poza olbrzymimi walorami smakowymi oregano słynie z właściwości bakteriobójczych. Zawdzięcza je swoim aktywnym związkom, takim jak fenole, flawonoidy czy katechiny.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno samo zioło, jak i olejek z oregano. Posiadają one zróżnicowane właściwości. Ziele lebiodki bywa przydatne w problemach trawiennych. Wpływa również na wzrost wydzielania śliny, soków żołądkowych. Z kolei olejek z oregano korzystnie wpływa na pracę nerek oraz gruczołów potowych. Oregano unieszkodliwia wiele, groźnych mikroorganizmów, jak np. Escherichia Coli, Bacillus, Staphylococcus aureus, Helicobacter pyroli. Lebiodkę można stosować również w przypadku infekcji grzybiczych. W szczególności dotyczy to takich grzybów, jak Aspergillus niger, Candida, Penicillium spp. Ze względu na to, że oregano posiada działanie dezynfekujące, może być stosowane w leczeniu grzybic skóry. Lebiodka zalecana jest także osobom, u których stwierdzono obecność pasożytów. Warto pamiętać również o właściwościach konserwujących, jakie wykazuje oregano. Skutecznie hamuje bowiem rozwój szkodliwych drobnoustrojów, które powodują psucie żywności.