Zanim odkryto lecznicze właściwości penicyliny, ludzkość stosowała inne środki w zwalczaniu infekcji i zakażeń. Jednym z częstszych zaleceń było spożywanie czosnku. Jego właściwości prozdrowotne wynikają z zawartości aktywnych związków, takich jak allicyna, garlicyna, flawonoidy czy saponiny. Związki te posiadają właściwości bakteriobójcze, ponadto zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki naszego organizmu.
Uważa się, że do jednych z najważniejszych związków, które zawarte są w czosnku zalicza się allicyna. W wyniku jej rozpadu powstają siarczki. Allicyna odpowiada również za charakterystyczny zapach czosnku. Warto jednak pamiętać, że allicyna powstaje wówczas, gdy czosnek zostaje np. przecięty. Ilość tego związku systematycznie ulega zmniejszeniu. Z tego powodu najlepiej przecisnąć ząbek czosnku przez praskę. W ten sposób czosnek może stanowić dodatek do kanapki.
Regularne spożywanie czosnku ma same korzyści zdrowotne. Jedną z właściwości czosnku jest zwalczanie wszelkich stanów zapalnych. Ponadto czosnek może okazać się przydatny podczas infekcji wirusowych. Powinien również stanowić obowiązkowy punkt w jadłospisie dla osób z nadciśnieniem, ponieważ związki obecne w czosnku mogą obniżyć ciśnienie krwi. Wpływają także na obniżenie cholesterolu.